Makrana Marbles

Makrana Marbles

Makrana marble is odest and best quality of marble in this world. Taj mahal was billed by makrana marble/stone in 1653. But till today if you will see tajmalhal flooring it is giving good shining. Because Makrana marble composition is mainly calcite. How much we will use Makrana marble like we will walk on it, wash it, its glow will increase on decrease like other stone.  They why it world best quality of marble not only of India. In India we have too many types of Makrana marble but mainly Makrana marble types and details are shown below.

  1.  Dungri marble
  2. Albeta marble or albeto marble
  3. Chak dungri marble
  4. Kumari marble
  5. Makrana matawaram marble
  6. Brown albeta marble
  7. Makrana pink marble
  8. Makrana white marble
  9. Makrana pure white marble

 

Makrana marble rates / prices / cost

Makrana marble price and rates are start from 40 per sq. feet up to 2000 Rs. Per sq. feet.  Makrana kumari marble is starting from 40 Rs. Per sq. feet up to 80 Rs. Per sq. feet. Makrana dungri marble prices / rates start from 60 Rs. Up to 200 Rs. Per sq. feet. Makrana chak dungri marble is starting from 200 Rs. Per sq. feet up to 500 rs. Per sq. feet, albeta marble is prices / rates starting from 150 Rs. Per sq. feet up to 500 Rs. Per sq. feet and Makrana white marble prices / rates starting from 150 Rs. Per sq. feet up 2000 Rs. Per sq. feet. But remember few other product which look like Makrana marble but they are not Makrana marble you can get in too much low cost but they are duplicate Makrana marble if they are selling you by the name of Makrana marble. You can see this kind of marble in kishangrh and jaipur.

Now I am showing makrana marble makrana marble flooring, makrana marble floor design and makrana marble qualities/types photos below.

makrana pure white marble

Makrana Pure White Marble

Makrana Pure White Marble is one of the oldest and finest quality of marble. It needs no chemical reinforcement, no pin holes, no color change and no loss of polish. This is practically verified by the buildings and numerous temples, mosques, churches and monuments in India for over 1000 years now. It is a milky white marble and also having grey and panther brown  looks. Makrana is the name of village which produce this quality .That is known as Makrana Pure White Marble. There are 150 Gangsaw established which are manufacturing marble slabs & tiles. More than 2500 marble seller units are here. This sector employed Fifty thousand direct & indirect persons.

 

If you have any question in your mind then please ask us. We will definitely give you a better reply. Some of the common question asked by the costumers with their perfect replies are as under :

1. What is Makrana Pure White Marble & how it looks?
Ans:- It is the quality of Marble . It needs no chemical reinforcement, no pin holes, no color change and loss of polish. This is practically verified by the buildings and numerous temples, mosques, churches and monuments. This marble has white colour and milky look with different figurative designs and patterns.

2. Which sizes are available in Makrana Pure White Marble?
Ans In Makrana Pure White Marble, one can get various sizes but the average size of marble slab is 6 Sq. feet * 5 Sq.
feet. Other sizes will be available as per the customized orders of customer.
3. Which marble flooring patterns are available in Makrana Pure White Marble ?
Ans :-Basically Makrana Pure White Marble is a stone , so that various marble flooring patterns can be
used .

04. How Makrana Pure White Marble looks and what are negative points of Makrana Pure White Marble?
Ans. Makrana Pure White Marble basically looks milky white with different figurative design and patterns in grey and panther brown shades. But If you purchase high rang quality then whiteness will increase. If you will purchase low range of  Makrana Pure White Marble then you will get few quartzes in this product, it only single
negative point in it.

05. What is the prize range of Makrana Pure White Marble?
Ans. For this please give your email id. We will send you complete details regarding price list.
Prize  depend on Makrana Pure White Marble quality and sizes. If you will purchase
Makrana Pure White Marble tiles then that will cost you cheap. Average  Price is 150 Rs. Per sq. Feet up to 500 Rs. Per sq. Feet. But beware duplicate  Makrana Pure White Marble Slab (other similar marble ) is available in 30 to 60 Rs. Per sq. Feet .

Q6. Is figure designs are available in Makrana Pure White Marble?
Ans. Yes too many designs are available.

07. After fitting of Makrana Pure White Marble, how much time polish is require again on Makrana Pure White Marble?
Ans.  Albeta is calcite product. So whenever anyone will walk on its flooring its shine will increase so no need to repolish it again.
.

Q8.. What is the life of Makrana Pure White Marble?
Ans:- Makrana Pure White Marble basically a very good product. If you will use it once. No
need to change it again till next seven generation.

Q9. Targeted Markets ?

Ans. Targeted market in india are Uttar Pradesh, Maharashtra, Bihar,West Bengal, Andhra Pradesh, TamilNadu, Madhya, Pradesh, Rajasthan, Karnataka, Gujarat, Orissa, Kerala, Jharkhand, Assam, Punjab, Haryana, Chhattisgarh, Delhi, Jammu and Kashmir, Uttarakhand, Himachal Pradesh, Tripura, Jaipur, Rajsmand, katni, Makrana, Udaipur, Meghalaya, Manipur, Nagaland, Goa, Arunachal Pradesh, Chandigarh, Mizoram, Sikkim and Andaman. Mumbai, Delhi, Bangalore, Kolkata, Chennai, Hyderabad, Ahmedabad, Pune, Surat, Kanpur, Jaipur, Lucknow, Nagpur, Patna, Indore, Thane, Bhopal, Ludhiana, Chandigarh,  Mysore,Jodhpur, Guwahati.

Q10: Related Searches?

Ans : Makrana Pure White Marble, Makrana Pure White Marble color, Makrana Pure White Marble Types, Makrana Pure White Marble rates, Makrana Pure White Marble Prices, Makrana Pure White Marble floorings, Makrana Pure White Marble designs, Makrana Pure White Marble in Makrana, Makrana Pure White Marble in India.

 

makrana pure white marble (33)
makrana pure white marble (33)

 

makrana pure white marble (31)
makrana pure white marble (31)

 

makrana pure white marble (27)
makrana pure white marble (27)

 

makrana pure white marble (22)
makrana pure white marble (22)

 

makrana pure white marble (19)
makrana dungri marble (19)

 

 

makrana pure white marble (15)
makrana pure white marble (15)

 

makrana pure white marble (6)
makrana pure white marble (6)

 

makrana pure white marble (4)
makrana pure white marble (4

 

makrana pure white marble (1)
makrana pure white marble (1)

 

makrana pure white marble (34)
makrana pure white marble (34)

 

Brown-Albeta makrana marble
Brown-Albeta makrana marble

 

dungri-marble-1024x768mkrana albeta-marble-1024×768

 

Pure-makrana White-Marble
Pure-makrana White-Marble

 

Makrana-pure-white-marble-10
Makrana-pure-white-marble-10

 

makrana-dungri-marble-slabs
makrana-dungri-marble-slabs

 

Makrana-dungri-Marble
Makrana-dungri-Marble

 

makrana-white-marble
makrana-white-marble

 

Dungri-Marble-tiles
Dungri-Marble-tiles

Makrana Marble

 

                                                                                           MAKRANA MARBLE

 The best quality of marble in this world. The oldest and the best quality marble in the world. It needs no chemical reinforcement like Italian marble, no pin holes, no color change and loss of polish. This is practically verified by the buildings  and numerous temples,mosques,churches and monuments in India for over 1000 years now. Thus a life of next seven generation  is guaranteed. Makrana marble is basically a god quality of marble. it also known as milky white marble. this marble have white color , gray and panther brown  looks. . actually Makrana   is the name of village. which marble produce from here. that known as Dungri marble. There are 150 Gangsaw estabilished mfg. marble slabs & tiles. The Investment in marble units is of Rs. 5000 Crore approx. More than 2500 marble seller units are here. This sector emplyed Fifty thousand direct & indirect persons.

Makrana is a town in the Nagaur district of Indian state of Rajasthan. Makrana is famous for the white stone as marble mined from the mines around it. It is said that the Taj Mahal was built from Makrana marble. Makrana is a small town, but it has plenty of marble outcrops. Most of the residents in this town work as marble miners.

The town is well linked to railroads and other forms of transportation.

Known for its white marble reserves, Makrana is a small town in Nagaur district, with a deposit of 56 million tonnes and 40,000 labourers working in 400 mines in the several ranges of the Aravallis. Makrana, along with Rajsamand, are the main centres of marble in Rajasthan. Calcitic in nature, Makrana Marble is regarded as the oldest in age and finest in quality[1].

The present rate of marble production from Makrana is 1.20 lakh tonnes per year with an annual revenue of Rs 36 crore.

Makrana is source of employment to at least 1 Lac people of about 100 surrounding villages. The famous Victoria Memorial of Kolkata, the world famous Taj Mahal in Agra, Raudat Tahera in Mumbai and Jain Temple of Dilwara in south Rajasthan are built from Makrana Marble.
[edit] Mining

Makrana has various mining ranges, popularly known as Doongri, devi, Ulodi, Saabwali, Gulabi, Kumari, Neharkhan, Matabhar, Matabhar kumari, Chuck doongri, Chosira etc.

Doongri, devi, Saabwali, Ulodi, Chosira and Neharkhan are famous for white marble, whereas Ulodi is famous for Albeto Marble. These mines produce white-brown belt beautiful marble. Gulabi stands for pink plain and pink Adanga marble whereas almost all mines produce Adanga marbles with brown and grey sheds.

Makrana marble is a metamorphic rock. It is a single deposit in India. The Makrana marble has 90 to 98 percent CaCo3.[citation needed]
Demographics

As of 2001[update] India census[2], Makrana had a population of 83,289. Males constitute 52% of the population and females 48%. Makrana has an average literacy rate of 55%, lower than the national average of 59.5%: male literacy is 65%, and female literacy is 44%. In Makrana, 20% of the population is under 6 years of age.